Wat doet een loopbaancoach?
Het aantal coaches in Nederland is de laatste jaren flink toegenomen. Je hebt daarom de term loopbaancoach vast wel eens voorbij zien komen. Je komt loopbaanadviseurs en coaches vaak tegen in combinatie met termen als burn out coach, re-integratie coach of jobcoach.
Dit zijn allemaal experts die worden ingeschakeld bij werkgerelateerde vraagstukken. Maar wat doet een loopbaancoach precies? Voor wie is een loopbaancoach en wanneer wordt een loopbaancoach ingezet? Dat lees je in dit artikel.
Het verschil tussen loopbaancoaching en loopbaanadvies
De ene professional kiest voor de term coaching, de ander voor adviseren. In de regel zijn een loopbaancoach een loopbaanadviseur hetzelfde. Het woord advies suggereert voor sommige mensen het aandragen van oplossingen.
Een loopbaanadviseur of -coach lost, in tegenstelling wat sommige mensen denken, niets op voor de cliënt. Een coach geeft net als een voetbalcoach vanaf de zijkant aanwijzingen en legt het accent op begeleiding. Deze aanwijzingen zal de cliënt zelf om moeten zetten in handelingen die bijdragen aan het realiseren van zijn of haar gewenste doel.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken welk traject het beste bij iemand past. Er bestaan namelijk diverse loopbaantrajecten. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld:
- Loopbaanadvies: Ben je benieuwd waar jij met jouw talenten een verschil kunt maken en zo een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij? Ga dan op zoek naar een goede coach die je een passend loopbaanadvies kan geven en dus veel kennis heeft van de arbeidsmarkt.
- Re integratie: Ben je een tijd werkloos of arbeidsongeschikt geweest en wil je weer aan het werk? Kies dan voor een re integratiecoach of adviseur. Deze adviseurs helpen werkgevers en werknemers bij re integratie trajecten. Er bestaan twee vormen van re integratie: eerste- en tweede spoor. Wanneer je bij je oude werkgever weer aan de slag gaat in een passende functie noemen we eerst spoor re integratie. Kan je oude werkgever je geen baan meer bieden? Dan moet hij je te helpen bij het vinden van een baan elders. Dit noemen we re integratie tweede spoor.
- Beroepskeuze advies: Weet jij welk beroep en wat voor bedrijven jou het beste toekomstperspectief kunnen bieden? Dan kun je het beste terecht bij een beroepskeuze adviseur.
- Outplacement: Zit je in een situatie waarbij je gedwongen wordt om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden? Dan kun je het beste aankloppen bij een outplacement specialist. Outplacement is een intensieve vorm van begeleiding naar nieuw werk. Een outplacement adviseur heeft veel kennis van de bestaande arbeidsmarkt. Hij of zij kan je helpen om de juiste vacatures op te sporen en tips geven hoe je er slim op kunt solliciteren.
- Jobcoaching: Heb je wegens een mentale of fysieke beperking een afstand tot de arbeidsmarkt? Dan kan de gemeente of het UWV je helpen door een job coaching traject aan te bieden. Dankzij een budget kun je een specialist inschakelen. Een jobcoach heeft naast kennis van beperkingen ook kennis van de arbeidsmarkt. Hij of zij is dus op de hoogte van de regelingen op dit gebied.
- Loopbaancoach of carrière coach: Wil je vanuit een breder perspectief naar je carrière kijken en antwoord krijgen op een loopbaanvraag als ‘wie ben ik’, ‘wat wil ik’ en ‘wat kan ik’? Een loopbaancoach geeft je geen kant en klaar loopbaanadvies. Het werk van een loopbaancoach is erop gericht om jou te coachen. Om op basis van je talenten en persoonlijke groei zelf slimmere keuzes te laten maken.
- Coaching on the job: Dit is letterlijk coaching terwijl jij aan het werk bent. Zo’n coach kijkt met je mee en stelt je vragen als waarom je bepaalde dingen doet en hoe je dat beter zou kunnen doen.
Waarmee kan een loopbaancoach je helpen?
Loopbaanbegeleiding is erop gericht om mensen te ondersteunen bij het bepalen van een koers in hun loopbaan. Een loopbaancoach of loopbaanadviseur begeleidt je bij vraagstukken met betrekking tot je loopbaan en kan helpen bij het (her)ontdekken van je loopbaan.
Een goede coach helpt je bij het komen tot veranderingen in je loopbaan.
Het samen oplossen van loopbaanvraagstukken
Misschien heb je het gevoel dat je vastzit of heb je hulp nodig bij het vinden van de richting die het beste bij jou past. Een goede loopbaancoach helpt je bij het komen tot veranderingen in je loopbaan.
Loopbaancoaching komt in verschillende vormen voor en is toepasbaar tijdens verschillende momenten in je carrière. Dus ben je op zoek zoek naar je eerste of een nieuwe baan? Of wil je een volgende stap in loopbaan zetten? Dan kan loopbaancoaching je op weg helpen.
Globaal gezien helpt een loopbaancoach bij loopbaanvraagstukken van mensen. Dit doen ze samen met de cliënt. De loopbaancoach neemt in een traject de rol aan van coach. Dat wil zeggen dat de problemen en vraagstukken niet door de coach worden opgelost.
In plaats daarvan ondersteunt de coach de cliënt bij het oplossen van de vraagstukken. Door benodigde inzichten en handvatten omtrent het vraagstuk te geven, kan een cliënt zelf stappen zetten. Hierbij zal de cliënt zelf ook een actieve rol moeten nemen. Want het bepalen van de uiteindelijke koers in de loopbaan ligt bij de persoon zelf.
Hoe ziet een traject eruit?
Allereerst wordt tijdens een gesprek bepaald waar je nu staat en wat het gewenste doel is. Daarna is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen wie je bent en wat je vaardigheden, drijfveren en waarden zijn. Je gaat samen met een coach op zoek naar je kwaliteiten, interesses en motivatie.
Als dit in kaart is gebracht, gaat de coach samen met jou aan de slag om een plan van aanpak of actieplan te ontwikkelen. Een plan dat erop is gericht om jouw eigenschappen het beste tot z’n recht te laten komen in de arbeidsmarkt.
Voor wie is loopbaancoaching?
Loopbaancoaching is voor vrijwel iedereen geschikt. Van de afgestudeerde starter tot aan iemand die al 30 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt en toe is aan iets nieuws.
Loopbaancoaching is voor mensen die het gevoel hebben vast te zitten in hun werk. Voor mensen die aan een nieuwe uitdaging toe zijn, maar niet weten welk werk of in welke richting ze moeten zoeken.
Maar een een loopbaanadviseur kan je ook helpen bij een burn-out en een outplacement traject. Of na een ontslag en bij re integratie na een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid.
In brede zin kun je de doelgroep van een loopbaancoach opdelen in drie groepen:
- Werknemers/professionals
- Starters/studenten
- Werkzoekenden
Loopbaanadvies voor werknemers/professionals
Veel Nederlanders zijn niet tevreden met hun baan en in sommige gevallen blijven ze hierdoor zelfs regelmatig ‘ziek’ thuis. Hier kunnen natuurlijk verschillende redenen voor zijn, denk bijvoorbeeld aan:
- Gebrek aan uitdaging
- Veel stress op het werk
- Je ondergewaardeerd voelen
- Geen leuke werksfeer, veel problemen met collega’s
Wanneer je je functie ontgroeid bent zul je nog maar weinig uitdaging in je werk hebben. En als je dan niet de mogelijkheid hebt om een stapje hogerop te kunnen, zul je al snel het gevoel krijgen dat je vastloopt.
Je kunt je dan afvragen ‘vind ik mijn werk nog wel leuk? of ‘hoe kan ik beter uit de verf komen in mijn huidige rol?’. Dit zijn bekende een veelvoorkomend signalen om eens te kijken naar loopbaanadvies.
Daarnaast rollen veel mensen eigenlijk zo maar in een baan zonder überhaupt te kijken naar de omgeving waarin ze terecht gaan komen. Ze kunnen dan terechtkomen in een functie die eigenlijk helemaal niet past bij hun persoonlijkheid, manier van denken en leren.
In zo’n situatie kun je terecht bij een loopbaanadviseur en kun je stappen nemen om werk te vinden dat het beste bij jou past.
Loopbaancoaching voor starters en studenten
Studenten hebben na hun studie nauwelijks ervaring en nog geen idee waar hun kansen liggen op de arbeidsmarkt. En hebben vaak geen idee welk werk ze willen doen. Na hun opleiding kijken ze even rond en doen ze pogingen om te solliciteren op hun droombaan.
Vervolgens komen ze in veel gevallen terecht bij de eerste de beste baan aan die ze tegenkomen. Werk waarvoor ze niet gestudeerd hebben. Zo zijn er maar weinig starters en studenten die de baan vinden die ze voor ogen hadden. De baan die precies bij hun interesses, opleiding en talenten past.
Hoe komt dit? Ze voelen wellicht druk van buitenaf en in sommige gevallen hangt er een (grote) studieschuld boven het hoofd. Al snel kunnen ze zich afvragen of dit werk wel bij ze past.
Een loopbaancoach kan een belangrijke rol spelen in het verloop van je verdere carrière. Een coach kan je tijdens gesprekken helpen bij het helder krijgen van de volgende vragen:
- Wat wil je eigenlijk doen?
- Waar ben je goed in?
- Wat heb je allemaal geleerd?
Als student of starter is het belangrijk dat je werk gaat doen dat bij je eigenschappen en talenten past en waar je je volop kunt ontwikkelen. Want welk beroep heb je voor ogen?
Coaching kan je hierbij helpen. Zo krijg je inzichtelijk wat je wensen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn. Word gevonden door werkgevers en leer je hoe jij die boodschap het beste kunt ‘verkopen’ om de baan te krijgen die zo graag wilt.
Werklozen
Er zijn veel situaties waardoor je tijdelijk werkloos kunt raken. Last van een burn-out door stress of bijvoorbeeld tijdelijk arbeidsongeschikt door ziekte. Na zo’n periode wil je graag niets liever dan weer aan de slag.
Maar waar begin je? Wil je verder in dezelfde loopbaanrichting? En waar liggen jouw kansen op de arbeidsmarkt?
Met een loopbaancoach staat niemand er alleen voor. Coaching zorgt in zo’n situatie voor ondersteuning en kan deze onzekerheden wegnemen. Ze kunnen bijvoorbeeld inzichtelijk krijgen hoe je beter met stress of een hoge werkdruk om kunt gaan. En hoe je snel weer werk vind dat goed bij je past.
Wat leer je tijdens een loopbaancoaching traject?
Het antwoord op deze vraag verschilt allereerst per traject. Want in ieder gesprek met een coach komen andere onderwerpen aan bod. Iedere situatie vereist weer een andere vorm van coaching.
De volgende vraagstukken komen vrijwel in ieder gesprek met een loopbaanadviseur ter sprake:
- Wie ben ik?
- Waar ben ik goed in?
- Wat wil ik?
- Waarom wil ik dat?
- Hoe kom ik daar?
Door middel van coaching en gesprekken met een ervaren loopbaancoach kom je sneller achter de oorzaken van die situatie waarin je je bevindt op het gebied van je carrière. Een loopbaancoach helpt je om sneller het het antwoord te krijgen op de ‘ik weet niet wat ik wil’ vraag.
Een coach leert je op persoonlijk vlak:
- Meer over jezelf als persoon
- Je sterke en zwakke punten te ontdekken
- Welke dingen je energie opleveren en welke dingen juist energie slurpen
- Je persoonlijke drijfveren te ontdekken
- Hoe je je talenten inziet, deze leert waarderen en dat kunt omzetten in meer inkomen
Een coach leert je op professioneel vlak:
- Hoe je je sterke en zwakke punten leert herkennen en kunt benoemen
- Hoe je jezelf beter kunt beoordelen en hoe je jezelf meer waardeert in je werk
- Je energielevels beter te balanceren
- Je motivatie te vinden en te vertalen naar werk waar je blij van wordt
- Welk werk het beste bij je past
- Hoe je een goede CV schrijft
- Hoe je succesvoller kunt zijn tijdens sollicitaties
Een loopbaancoach kiezen
Heb jij behoefte aan coaching in je loopbaan en wil je aan de slag met een loopbaancoach? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Je kunt in Nederland bij duizenden coaches terecht.
Velen hebben zich voornamelijk gespecialiseerd in loopbaancoaching, maar er zijn ook coaches die breder georiënteerd zijn en zelfs coaches die zich op life coaching focussen. Zij focussen zich op het totaalplaatje van werk en privé.
Er is dus genoeg keuze. Maar hoe maak je de juiste keuze die het beste bij jouw situatie past? Daar zijn gelukkig wel wat tips voor te geven. Let bij het kiezen van een coach op de volgende dingen:
Certificering
Er zijn in Nederland een aantal instanties waar coaches gecontroleerd kunnen worden op hun beroepsvaardigheid. Met behulp van zo’n certificaat weet je zeker dat een coach in ieder geval is getoetst op basis van zijn of haar professionaliteit. Voorbeelden van deze instanties zijn: NOLOC, NOBCO en ICF).
Eigenschappen van een loopbaancoach
Belangrijke eigenschappen van een loopbaancoach zijn:
- Zelfkennis en -reflectie
- Goede luisteraar, praat zelf zo min mogelijk
- Heeft een mening, maar ventileert deze zo min mogelijk tijdens een gesprek. Velt dus niet snel een oordeel.
- Empathisch vermogen (voelt met je mee) en heeft compassie (maar zal niet met je meehuilen).
- Positief ingesteld. Ziet altijd een kans, mogelijkheid of een mooie kant in iemand.
- Motiverend. Kan ervoor zorgen dat jij in actie komt. Door bijvoorbeeld met een hele goede suggestie te komen
Heb jij baat bij een loopbaancoach?
Heb jij het gevoel vast te zitten? Of dat je niet alles eruit haalt? Een loopbaancoach kan je op een professionele manier helpen om een passend vervolg aan je loopbaan te geven.
Door je voornamelijk de juiste inzichten en handvatten te geven, coachen ze je als het ware op weg naar de verandering waar jij zó aan toe bent. Tegelijkertijd zul jij hier zelf ook tijd in moeten investeren.
Denk bijvoorbeeld goed na over wie je bent, waar je goed in bent en waar je interesses liggen. En ligt die droombaan wel echt binnen handbereik?
Investeer tijd in het oriënteren en verkennen van mogelijkheden op het gebied van werk en werkgever(s).
Probeer de meest reële opties hieruit te filteren. Zodat jij de keuze kunt maken voor het werk dat het dichtst bij jouw competenties, interesses en persoonlijkheid past.
De coaching van een loopbaancoach kan je helpen inzicht te krijgen in wat je kunt en welke werkzaamheden bij je passen.