Loopbaan Buro Factor D

Met persoonlijk leiderschap weer grip op je loopbaan

persoonlijk leiderschap obstakels

Je hebt een prima baan en doet hier iedere dag ‘jouw ding’. Naja, jouw ding? Je hebt intussen steeds meer het gevoel dat je niet meer helemaal op je plek zit. 

En dit gevoel heb je al een tijdje. Toen je een aantal jaren geleden in deze functie begon, was je razend enthousiast over het bedrijf en je baan. Maar na wat veranderingen, zowel in bedrijf als in je persoonlijke leven, ben je inmiddels verre van enthousiast over wat jij dagelijks doet.

Hiermee zijn ook de motivatie en de voldoening die je uit je werk haalde verdwenen. Hoe heb je dit zo kunnen laten gebeuren? Als jij dit gevoel ervaart, is het tijd om je carrière tegen het licht te houden. En zo een nieuwe richting in te slaan. 

Een nieuwe richting zeg je? Hoe doe ik dat, Debbie? 

Nou, daar heb ik twee woorden voor: Persoonlijk Leiderschap. In deze blog leg ik uit wat Persoonlijk Leiderschap inhoudt en hoe je dit kunt gebruiken om weer richting aan je loopbaan te geven.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk Leiderschap betekent dat je de regie over jouw eigen leven terug kunt pakken. Door te ontdekken wat jouw waarden en talenten zijn, kun je daarmee doelen stellen die bij jouw persoonlijke situatie passen. 

Hierdoor kun je zowel privé als zakelijk weer bewuste keuzes maken. Keuzes die uiteindelijk zullen leiden tot een gelukkiger leven. 

Zodat jij straks met je hart, hoofd en handen in volledige synchronie weer aan het werk kunt!

Leid je het leven dat je wilt? Of leidt het leven jou?

Het leven bestaat uit het maken van keuzes. Dit begint al bij je studie. Maar wist je ook dat dit door kan werken in je relaties, je werk en zelfs hoe je je vrije tijd doorbrengt?

Zonder persoonlijk leiderschap overkomen dingen je als het ware. Dan rol je na de middelbare school zo in een studie. En misschien ontmoet je iemand en ‘rol’ je zo in een relatie. 

En na je studie solliciteer je als nieuweling op de arbeidsmarkt op de eerste de beste banen die beschikbaar zijn. En wanneer je ergens wordt aangenomen, rol je dus op die manier ook zomaar in een baan. 

Omdat het op je pad kwam. Of omdat iemand anders die baan echt ‘iets voor jou’ vond. 

Eerst bevalt het allemaal prima. Want tsja, het is nieuw. Daarna volgt er een reorganisatie. Je zet alles op alles om te blijven en komt op hierdoor op een andere afdeling terecht. Zo ‘groei je steeds verder vast’ in het bedrijf. 

Je gaat maar door, het is razend druk en de tijd vliegt voorbij. Hierdoor vergeet je jezelf eigenlijk af te vragen: ‘Wat doe ik hier eigenlijk?’.

Je ziet op tegen je werk en het enige waar je Iedere werkdag naar uitkijkt is het moment dat de klok 17.00 slaat.

Wat maakt persoonlijk leiderschap zo belangrijk?

Herken jij jezelf in de bovenstaande situatie? Dan heb je misschien ook wel het gevoel dat je geleefd wordt. Dat je niet de dingen doet die jou gelukkig maken en dat je het leven jou leidt in plaats van andersom.

Wanneer je wél over persoonlijk leiderschap beschikt, ben je staat om bewuste keuzes te maken waardoor je al snel weer het gevoel hebt dat je de grip op je leven terug hebt. Omdat je terug kunt gaan naar de basis.

Want wanneer je te maken krijgt met tegenslagen is het superfijn om op je basis te kunnen vertrouwen en de keuzes te kunnen maken die ervoor zorgen dat je dicht bij jezelf kunt blijven. Met als resultaat meer rust, vertrouwen en focus.

Dus geef jezelf weer de hoofdrol in je (werk)leven. En neem verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn, succes en plezier in je werk. 

Door hier zelf actief mee aan de slag te gaan, blijf jij kapitein op jouw schip en voorkom je stress en mogelijke uitval.

Hoe vergroot je je persoonlijk leiderschap?

Wanneer je het gevoel hebt dat je ‘uit balans bent’, is het een heel mooi moment om jouw persoonlijke vraagstukken de aandacht te geven die ze verdienen. En op die manier jouw persoonlijke ontwikkeling weer een boost te geven.

Want juist op het moment waarop je weerstand in jezelf ervaart, ligt de mooiste uitdaging om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen.

Je kunt de regie weer terugpakken door erachter te komen wie je bent en wat belangrijk voor je is. Door, nogmaals, terug te gaan naar de basis.

Door te ontdekken wat jouw kernwaarden, drijfveren, kernkwaliteiten en doelen zijn. En bovenal jezelf af te vragen wat datgene nou is waar jij helemaal blij van wordt. Hiermee bepaal je als het ware ‘jouw richting’. 

Wanneer je jouw persoonlijke richting hebt vastgesteld, kun je bewuste keuzes gaan maken die goed voor jou zijn. En je levensloop(baan) weer een nieuw leven inblazen!

Aan de slag?

Heb jij hulp nodig om weer grip op je loopbaan te krijgen? Ontdek hoe jij met een coachingstraject dat volledig is afgestemd op jouw leervraag, met persoonlijk leiderschap aan de slag kunt gaan.

Groei als mens en kom weer sterker in je schoenen te staan. Geef je zelfvertrouwen weer een boost en krijg de energie weer terug in je dagelijkse leven. Maar bovenal, grijp het plezier in je werk en leven terug!