Loopbaan Buro Factor D

Jouw ideale droombaan - hoe kun je die vinden?

doen waar je van houdt - droombaan

‘Doe je wat je leuk vindt en je hoeft nooit meer een dag te werken’. Deze term heb je vast wel eens voorbij zien komen. Maar hoe vind je die die droombaan?

Een droombaan ziet er voor iedereen anders uit. Waar de één zijn of haar droombaan ziet als een baan die heel goed betaalt, betekent voor de ander een droombaan juist veel vrijheid. De mogelijkheid om vanaf iedere plek ter wereld via internet te kunnen werken wordt intussen dan ook steeds vaker geambieerd. 

Tot slot zien een derde groep mensen het als een privilege om met hun werk andere mensen te kunnen helpen. Daar halen ze ontzettend veel voldoening uit.

Hoe kom ik erachter wat mijn droombaan is?

Om gerichter aan de slag te kunnen, is het belangrijk dat je weet hoe jouw droombaan eruit ziet. Er zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen om hierachter te komen. Deze vragen heb ik voor je op een rijtje gezet:

Wat zijn jouw sterktes?

Probeer vast te stellen waarin jij uitblinkt. Wat zijn jouw talenten? Als je op zoek gaat naar een droombaan, kies dan een beroep waarin je jouw beste vaardigheden optimaal kunt inzetten. 

Vraag jezelf eens goed af waar jouw krachten liggen. Stel een lijst op met 10 dingen waar jij goed in bent. En stel je hierbij vooral niet bescheiden op! 

Vaak laten we ons juist leiden door de dingen waar we niet goed in zijn. Hierdoor beperk je jezelf en schrijf je vaak ten onrechte een flink aantal functies af. Na het opstellen van deze lijst, kun je ook altijd nog anderen vragen om jouw sterktes op te noemen.

droombaan waar word je blij van?

Waar word je blij van?

Om die droombaan nog meer vorm te laten geven is het belangrijk jezelf af te vragen waar je blij van wordt. Het is een goed advies om een baan te vinden waarbij je je helemaal in je element voelt. Op die manier zul je het meer dan alleen je werk zien.

Ik maak het nog bonter, probeer jezelf het volgende af te vragen: Waar houd je zó veel van, dat je het werk zelfs zou doen zonder ervoor betaald te worden? 

Want stel je gaat datgene doen waar je zoveel van houdt en je wordt nog betaald ook. Dan is dat toch absoluut een droombaan?

Hoe ziet de werkomgeving van jouw droombaan eruit?

Niet iedere baan sluit aan op jouw levensstijl. Hoeveel en welke uren zou je willen werken? Hoe close wil je met je collega’s zijn? Welk salaris heb je voor ogen? En hoe ziet je work-life balance eruit? En wil je thuis kunnen werken of dagelijks naar het kantoor? 

Werk je graag in een team of toch liever alleen? Voel je je meer gemotiveerd wanneer je met andere mensen samenwerkt of presteer je het beste wanneer je in je eentje je gang kunt gaan? 

Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen om jouw ideale werkomgeving te schetsen. Vind je het lastig om een antwoord te geven op deze vragen? Denk dan eens terug aan je vorige banen of werkervaringen.

Heb je verder gekeken dan je eigen werkveld?

Heb je altijd al interesse gehad in andere werkvelden? Praat dan eens met mensen die hierin actief zijn en stel ze wat vragen. Dat kan bijvoorbeeld al via LinkedIn. 

Vraag bijvoorbeeld naar hun jobinhoud, hoe een werkdag eruit ziet en wat hun ambities zijn. Op deze manier kun je een goede indruk krijgen hoe potentiële banen er in de praktijk uitzien.

Ook kun je altijd iets nieuws proberen. De hedendaagse technologie maakt het ontzettend toegankelijk om nieuwe skills te leren. Dus volg workshops, lees boeken of kijk YouTube video’s. Of zoek zelfs een nieuwe hobby. Op deze manier kun je ontdekken waardoor jij helemaal in je element komt. 

Wat zijn jouw dromen en doelen?

Dit kan de moeilijkste vraag zijn om te beantwoorden. Wat zijn je échte dromen en doelen? Wat wil je bereiken? Je kunt zo hoog mikken als je wilt, maar probeer wel rationeel te blijven. 

Misschien helpt dit: Hoe eet je een olifant? 

Die eet je in kleine stukjes. Je droom kan misschien wel heel groot lijken, wanneer je hem opdeelt in kleinere doelen, blijft het behapbaar.

Ik wil een andere baan, maar ik durf niet

Misschien heb je al een baan maar twijfel je of je huidige positie wel echt bij je past. Je fantaseert vaak over een functie die je had kunnen hebben. Maar je durfde de stap niet te zetten. 

Je bent niet tevreden met je huidige baan. Een je vraagt jezelf af of dat slechts een tijdelijke crisis is of dat het echt de moeite waard is om de stap te zetten. Je bent bang om een beslissing te nemen. De stress, angst en het gevoel dat je tegen een burn-out aan zit, nemen toe. Je hebt het gevoel dat je de balans kwijt bent en als het ware ‘schommelt tussen twee situaties’.

Je wilt een andere baan. Maar hoe kom je hieruit?

Een loopbaancoach kan je helpen bij het vinden van je droombaan

Soms voel je je hulpeloos en weet je niet goed wat je moet doen. Gelukkig hoef je deze beslissing niet alleen te nemen. Met de hulp van een loopbaancoach kun je jouw droombaan vinden. 

Een loopbaancoach helpt je namelijk om de voor- en nadelen van alle opties te overwegen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je gelukkig bent met je loopbaan.

Maak een afspraak met een loopbaancoach in Groningen en vind vandaag nog jouw droombaan!

ik wil een andere baan maar ik durf niet

Tekenen waaraan je kunt zien dat je toe bent aan een andere baan

Er zijn een paar signalen waarmee je kunt vaststellen dat je toe bent aan een andere baan:

Voel jij je op je gemak op het werk? Heb je een goede work-life balans? Hoe lang is de reistijd? Hoe zijn de arbeidsvoorwaarden van jouw baan? Dit zijn allemaal factoren die van belang zijn om geluk in je huidige werk te vinden

Hoe zijn de collega’s waarmee je werkt? Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn maar als je met elkaar kunt opschieten zal je werk een stuk plezieriger zijn. Een gezellige sfeer is belangrijk om iedere dag met goede zin naar het werk te gaan.

Is er ruimte voor professionele ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden? Sommige bedrijven stimuleren hun werknemers om zich voortdurend te ontplooien en andere zien de waarde hiervan niet in. Als ontwikkeling belangrijk voor je is, wil je natuurlijk graag dat je hiervoor ook de kans krijgt.

Kijk naar het salaris. Denk je dat je beter kunt verdienen? Geld is niet alles maar het is natuurlijk sterk verbonden met hoe gewaardeerd je je voelt op je werk.

Ik wil een andere baan, maar wat?

Je bent er nu dus achter dat je huidige baan niet meer bij je past. Het is tijd voor wat anders. Maar je weet niet wat je precies zoekt.

Blik terug op je werkverleden. Het is belangrijk dat je ervan hebt geleerd. Denk na over wat jij wel en niet fijn vond in je vorige functie. Denk bijvoorbeeld aan je verantwoordelijkheden, je prestaties, uitdagingen en de sector waarin je hebt gewerkt. 

Als je nog niet weet wat jouw droombaan precies inhoudt, praat er dan met andere mensen over. Wees niet bang om te zeggen dat je op zoek bent naar een andere baan. Een gesprek met anderen leidt vaak tot verschillende inzichten die je kunnen inspireren.

Je kunt ook aan mensen vragen welke baan zij bij je vinden passen. Wat zij misschien als vanzelfsprekend zien, kan voor jou een verrassing zijn.

Als je voor een bedrijf wilt werken, kies dan een organisatie die zoveel mogelijk gelijke normen en waarden heeft die jij nastreeft.

Hoe krijg je jouw droombaan?

Het vinden van je droombaan is niet gemakkelijk. Echter zijn er een paar stappen die je kunt implementeren om dit proces te vereenvoudigen.

1) Zorg voor goede en doordachte personal branding. Hoe je jezelf presenteert is namelijk erg belangrijk. Hiermee onderscheid je jezelf het beste en je zorg je ervoor dat anderen je niet snel vergeten. Lees meer over personal branding en de voordelen daarvan.

2) Bouw een CV op die zich aansluit bij de eisen in jouw sector. Baseer je CV op de baan waarnaar je solliciteert. Hetzelfde geldt voor je motivatiebrief. Toon je enthousiasme, beschrijf je vaardigheden, ervaring en leg uit waarom je juist dit bedrijf hebt gekozen. En niet een ander bedrijf.

3) Netwerken kan je helpen bij het vinden van jouw droombaan. De meeste nieuwe werknemers van grote bedrijven hebben hun baan gevonden door een verwijzing of aanbeveling. Maak gebruik van sociale media die gespecialiseerd zijn in zakelijk netwerken, zoals LinkedIn.

4) Jezelf blijven doorontwikkelen is ook aantrekkelijk voor een werkgever. Focus op je datgene waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Maar ook op zaken die handig in jouw toekomstige droombaan kunnen zijn. Je bepaalt hoe je dit aanpakt. Lees bijvoorbeeld wetenschappelijke artikelen of volg een cursus die verbonden is aan je toekomstige werk.

Op die manier laat je zien aan een toekomstige werkgever dat enthousiast bent. Daarnaast moet je het vooral voor jezelf en je eigen drijfveren doen. 

5) Stel een deadline. De zoektocht naar je droombaan hoeft niet eeuwig te duren. Probeer realistisch te zijn en stel een deadline die bij je past. Als je na die deadline nog steeds geen baan hebt gevonden, betekent dit dat je dingen beter kunt doen. 

Neem in dit geval even wat tijd om te evalueren. Trek conclusies en focus je op de dingen die minder goed zijn gegaan.

6) Als laatste, wees authentiek. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Durf jezelf van je beste kant te laten zien, maar blijf wel eerlijk. Doe niet alsof je iemand anders bent. Blijf jezelf. 

Wanneer je een paar feiten verfraaid is het niet het einde van de wereld. Maar blijf wel realistisch. Ze dus niet dat je Excel tot in de puntjes beheerst terwijl je er amper ervaring mee hebt.

Loopbaancoaching om jouw droombaan te vinden

Als je deze stappen implementeert, wordt jouw zoektocht naar een droombaan eenvoudiger. De besproken tips laten zien wat je zelf kunt doen om jouw ideale baan te vinden. Maar je kunt niet alles voorspellen. De werkingen van de arbeidsmarkt zijn vaak ingewikkeld en liggen buiten jouw macht.

Een specialist, bijvoorbeeld een loopbaancoach, kan je uitleggen hoe deze mechanismen precies werken. Je krijgt ook tips aangereikt die je kunt toepassen in jouw situatie. 

Loopbaancoaching kan in verschillende vormen plaatsvinden, bijvoorbeeld in trainingen of masterclasses. Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw droombaan? Aarzel dan niet en ontdek wat een loopbaancoach voor je kan betekenen.