Ik mis een doel in mijn leven
Je hebt waarschijnlijk de volgende vragen al meerdere keren aan jezelf gesteld: Hoe vind ik mijn doel in het leven? Hoe kom ik erachter waardoor ik in m’n element kom?
Het kiezen van een levenspad en het daarbij stellen van doelen blijkt voor veel mensen lastig. Je staat er dus niet alleen voor…
De moderne wereld maakt het er voor ons niet eenvoudiger op. Onze keuzemogelijkheden zijn namelijk oneindig en iedereen om je heen lijkt alles op een rijtje te hebben. Dit zorgt alleen maar voor meer twijfels.
Vandaag de dag wil iedereen naar iets anders streven en iedereen heeft z’n eigen doelen in het leven. Het leven zit vol met kleine en grote doelen. Kleine doelen die je op de korte termijn wilt behalen en grotere doelen voor de lange termijn.
Je vraagt je vaak af wat het belangrijkste doel in jouw leven is. Welke richting gaat jouw leven op? En nog belangrijker: waar wil je zelf naartoe werken?
Voor de één is dit geld, voor de ander een droombaan waarbij ze volledig in hun element zijn. En voor weer een ander is het hebben van een gezond en gelukkig gezin de ultieme wens.
Dingen als het juiste pad kiezen en het doel en de zin van jouw leven vinden, kunnen erg lastig zijn. Des te meer verschillende mogelijkheden er zijn, des te groter de twijfels zullen zijn. Het is dan ook erg moeilijk om de juiste beslissing te nemen.
Heb je geen doel in het leven?
Een doel in je leven is wat betekenis geeft aan het menselijk bestaan. Een levensdoel geeft je richting en helpt je om daarbij de juiste keuzes te maken.
We leven in een tijd waarin we te maken hebben met een overschot aan informatie, wat kan zorgen voor chaos in ons hoofd. De hoeveelheid aan keuzemogelijkheden in ons leven kan overweldigend zijn en voor keuzestress zorgen.
Deze keuzemogelijkheden blijven ook in grote getale toenemen: Er komen steeds meer studierichtingen, cursussen, opleidingen of nieuwe beroepen bij waar nog niemand van gehoord heeft. Dit maakt het alleen maar lastiger om een richting in je leven te kiezen.
Bij het zoeken naar de juiste richting of bij het bepalen van een doel heb je soms het gevoel dat je maar wat ronddwaalt. Dit doel kan werkgerelateerd zijn, maar bijvoorbeeld ook een persoonlijk of spiritueel doel zijn.
Vaak is je doel wat vaag, misschien zelfs onzichtbaar en moet je er zelf nog de juiste woorden voor vinden. Je hebt het gevoel dat je iemand nodig hebt die je de weg kan wijzen naar de zin van jouw leven.
Mocht je je ooit in een soortgelijke situatie bevinden dan zijn er een aantal tips die je kunt toepassen om het doel in je leven te bepalen.
Levensdoelen en -behoeftes
Wanneer je moeite hebt met het bepalen van je doel, kan de piramide van Maslow je wellicht op weg helpen. Dit is een motivatietheorie die werd bedacht in 1943 door Abraham Maslow. Met behulp van deze theorie worden de behoeftes van de mens in kaart gebracht. Deze piramide focust zich op het stapsgewijs vervullen van deze behoeftes.
Volgens het concept van deze Amerikaanse psycholoog zijn er verschillende soorten behoeftes die in een hiërarchische vorm zijn gerangschikt.
In vijf fasen beschrijft deze theorie wat de mens motiveert en focust om deze behoeftes te vervullen. Om aan een hogere behoefte te voldoen, is het noodzakelijk om eerst de behoefte op een lager niveau te realiseren.
Maslow was van mening dat fysiologische behoeftes (basisbehoeftes) de meest eenvoudige en elementaire behoeftes zijn. Gevolgd door behoefte aan veiligheid en vervolgens de behoefte aan sociale contacten.
Het één na hoogste niveau is eigenwaarde, dat wordt opgevolgd door het hoogste niveau: zelfontplooiing. Deze laatste stap kan beschouwd worden als een doel op zich in het menselijk leven.
Pas na het bevredigen van eerste behoeftes, wordt het mogelijk om zelfrealisatie na te streven. Zelfontplooiing staat nauw verbonden met je dromen en verlangens. Het is de behoefte om jezelf te profileren op het gebied van je capaciteiten, vaardigheden en talenten.
Echter, het is belangrijk om aan te duiden dat het beoogde doel aangepast moet worden aan jouw persoonlijke situatie. Het liefst in een zo breed mogelijke context. Dus niet alleen aan de huidige omstandigheden.
Iemand die bijvoorbeeld voor zijn eigen financiële zekerheid moet zorgen, stelt gedurende enige tijd alleen een doel met betrekking tot het verhogen van zijn salaris of promotie.
Maar wanneer de meeste van deze behoeftes zijn voldaan, wordt het mogelijk om een nieuw doel te stellen die gebaseerd zijn op de echte lange termijn wensen, zoals bijvoorbeeld persoonlijke groei.
Hoe ontdekken mensen hun doelen?
Sommige mensen hebben het gevoel dat ze zonder een bepaald doel door het leven gaan. Zij vragen zich vaak af: ‘wat is het zin van het leven?’ En ‘waar liggen mijn groei- en ontwikkelingsbehoeften’?
Hoe ontdek je jouw levensdoel? Begin door jezelf een aantal vragen te stellen. Deze vragen zijn cruciaal om de richting in jouw leven te bepalen en om duidelijk te krijgen wie je bent:
- Waar haal je plezier uit en wat maakt je gelukkig? Probeer situaties en werkzaamheden die jou veel voldoening geven op een rijtje te zetten. Probeer te denken aan dingen die jou fascineren en vraag jezelf af: wanneer voel je je vrolijk en gelukkig?
- Wat zijn je sterke punten? Je unieke talenten? Waar blink je in uit? Niemand kan overal goed in zijn, dat is heel normaal. Er zijn echter gebieden waarin jij het verschil kunt maken.
- Welke dingen heb je gedaan waar je trots op bent? Waar bewonderen anderen je om? Welke taken voer je zonder problemen uit? En tegen welke taken zie jij op?
- Wat vind je echt belangrijk? Welke waarden straal jij uit naar de buitenwereld? Hoe wil je gezien worden? Als je weet waar je veel waarde aan hecht, wordt het gemakkelijker om lastige besluiten te nemen.
- Volg je hart, dan kom je er wel: Het is tegenwoordig belangrijk om realistisch te zijn en om met beide voeten op de grond te staan. Dat heb je vast al regelmatig van je ouders, docenten en levenspartners gehoord.
Dat is uiteraard een goede raad maar het kan geen kwaad om af en toe je hoofd een beetje in de wolken te hebben. Hoewel geld zeer belangrijk is, zijn zelfrealisatie en tevredenheid misschien nóg wel belangrijker. Dus volg je hart!
- Waarvan kwam jij helemaal in je element toen je nog kind was? Als kind is iedereen heel eerlijk en lekker ongeremd. Kinderen dragen geen maskers om anderen te pleasen.
In deze eerlijkheid worden passies geboren. Misschien ontdekte je als kind een bijzonder talent of een passie. Die inmiddels onder invloed van sociale of professionele druk naar de achtergrond zijn gedrongen.
- Hoe besteed je jouw vrije tijd? Elke vorm van gedrag speelt een rol in ons leven en heeft een diepere betekenis. Zo ook luieren en “niets doen”.
Vraag jezelf eens af wat je eigenlijk leuk vindt om te doen als je niets hoeft te doen en je vrije tijd hebt? Wat lees je? Wat kijk je? Hoe breng je je tijd door?
- Wat zou je doen als geld geen rol speelde? Stel je voor dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over financiën. Wat zou je dan nog steeds doen en wat zou je juist opgeven?
Je kunt deze vraag ook vanuit een andere hoek bekijken. Wat zou je absoluut gratis kunnen en willen doen? En wat wil je voor anderen doen zonder dat je er geld voor zou krijgen?
- Wat zou je doen als je nog maar één jaar te leven had? Misschien op het eerste oog een wat heftige vraag. De dood is voor een ieder van ons vaak erg ver weg. We denken er dan ook niet iedere dag aan.
Soms is het echter de moeite waard om te vragen “wat als?”. Deze vraag zou de essentie kunnen zijn van wat je in je leven wilt doen. Het beantwoordt heel goed wat nou precies de zin in jouw leven is.
- Wie inspireert je en waarom? Denk aan de mensen die jou inspireren en die je als een autoriteit ziet. Wie zijn deze mensen? Wat doen ze? Wat kenmerkt ze? Welke normen en waarden communiceren ze naar buiten toe?
- Welke dromen durf je niet realiseren? Het komt regelmatig voor dat iemand zijn of haar doel in het leven wel kent, maar toch te bang is om risico te nemen.
Probeer in te zien dat je hiermee een fout maakt en doorbreek die muur. Want dromen zullen zichzelf niet realiseren. Dit vergt moed.
Stap uit je comfortzone om je doelen te bereiken
De beste tijd om uit je comfortzone te stappen is NU. Dit is niet iets dat je lang moet plannen en tot in den treure moet analyseren.
Je zult nooit weten hoe het voelt om uit je comfortzone te stappen, tenzij je het gewoon doet. Door dingen te doen die je normaal niet zou doen, ontwikkel je je. Zo ga je vooruit en stimuleer je je creativiteit.
Makkelijker gezegd dan gedaan? Hier zijn een paar tips die je verder kunnen helpen:
- Doorbreek je routine
- Neem snelle beslissingen
- Doe datgene waar je bang voor bent en kies niet voor de veilige uitweg
- Leer om “nee” te zeggen op dingen wanneer je echt geen zin in hebt
- Zeg vaker “ja” op dingen die je normaal niet aandurft
- Ga reizen
- Leer vreemde talen
Er is niet één weg die je naar succes leidt. Als je succesvol wilt zijn, kun je dus niet steeds hetzelfde doen. De verandering van je gewoontes kan lastig zijn. Soms kan dit zelfs je leven beheersen.
Mensen doen vaak dingen op dezelfde manier omdat het is handig is. Het is immers een gewoonte. Maar door in je comfortzone te blijven, versterk je die angsten alleen maar verder.
Deze angsten kunnen je beperken in het leven. Dus: daag jezelf uit en overwin die angsten!
Dream big and aim high!
Je hebt vast al met enige regelmaat geobserveerd dat mensen zichzelf onderschatten. Ze benaderen hierdoor hun dromen op een veilige manier. Angst en twijfel zijn normale menselijke gevoelens, maar ze hoeven je niet te beperken.
Mensen die de top van hun kunnen willen bereiken, zullen tegen de angst en twijfels moeten strijden. En nooit opgeven. Dus kom in actie om je doel te bereiken!
De Engelse uitdrukking Go big or go home vat dit goed samen. Het is een aansporing om alles uit de kast te halen. Het is een filosofie die je aanmoedigt om dapper te zijn.
Meestal stellen we onze doelen op een veel lager niveau vast dan we eigenlijk aan zouden kunnen. Over het algemeen geven mensen er de voorkeur aan om hun vaardigheden iets lager in te schatten. Zo blijven we ons op ons gemak voelen.
Een andere factor die ons ervan weerhoudt om hoog te mikken is faalangst. Voor velen van ons betekent falen iets slechts. Maar het is per slot van rekening onlosmakelijk verbonden met het leven.
De reden dat mensen bang zijn om te falen is omdat ze geen teleurstelling willen ervaren. Ze hebben een bepaalde verwachting over hoe een doel bereikt moet worden. Hoe eerder we falen accepteren en ermee om leren te gaan, des te beter.
Omring jezelf met positieve en liefdevolle mensen
Waar je mee omgaat, word je mee besmet.
Wie zijn de mensen met wie je je vrije tijd doorbrengt? De mensen waarmee je jezelf omringt, zeggen iets over jou. Dus: vind liefde in de mensen om je heen.
Positieve mensen zijn degenen die je gewaardeerd en ondersteund laten voelen. Het zijn vrienden die je aanzetten om meer te doen in je leven en niet langer langs de zijlijn te staan. Ze moedigen je aan om nieuwe uitdagingen te proberen, omdat ze echt om jou geven.
Aan de andere kant, als de mensen om je heen negatief zijn en je naar beneden halen, is het tijd om veranderingen in je leven te maken. Het is lastig om je passievol en doelgericht te voelen wanneer je omringd wordt door negativiteit.
Probeer eens vrijwilligerswerk
In de drukke wereld van vandaag kan het moeilijk zijn om tijd te vinden voor vrijwilligerswerk. Maar als je op zoek bent naar je levensdoel, is dit misschien wel iets voor jou. Niemand hoeft de wereld in zijn eentje te veranderen.
Vrijwilligerswerk brengt je in contact met andere mensen. Eén van de grootste voordelen van vrijwilligerswerk is de invloed die je hebt op de maatschappij. Dit werkt vaak als de lijm die mensen met elkaar verbindt.
De tijd die je eraan besteedt, leidt tot veel nieuwe kennissen, een groter gemeenschapsgevoel en een verbetering van je sociale vaardigheden.
Een ander voordeel van vrijwilligerswerk is dat het een positief effect heeft op je mindset. En voordat je het weet zijn je gevoel van eigenwaarde en de tevredenheid in je leven aanzienlijk verbeterd. De regel is simpel: wanneer je iets voor anderen doet, levert het voor jezelf een natuurlijk gevoel van voldoening op.
Vrijwilligerswerk biedt je de mogelijkheid om jezelf op veel gebieden te bewijzen en om trots te zijn op jezelf. Daarnaast helpt het je om zelfbewustzijn te ontwikkelen. En hoe beter je zelfbeeld is, des te kleurrijker het leven lijkt te worden.
Ga met een specialist in gesprek
Een eigen pad in het leven vinden is niet altijd gemakkelijk. En iedereen ontdekt een levensdoel op een eigen manier. Je hebt nu een paar tips voor houvast die je kunnen helpen om je doel te bereiken.
Toch kan het gebeuren dat je veel nieuwe dingen probeert te implementeren maar nog steeds geen geluk in je leven vindt. In dit geval kan het gunstig zijn om met een specialist in gesprek te gaan, bijvoorbeeld een loopbaancoach.
Hoe kan een loopbaancoach je helpen?
Een loopbaancoach helpt je bij het vinden van een doel in je leven. En helpt je de juiste richting op te sturen die voor jouw situatie het beste is.
Dit is de snelste en meest effectieve manier om je levensdoel te vinden en te leren hoe je je passie en talenten op een strategische manier kunt inzetten. Zodat jouw leven een leven vol geluk is.
Ben je benieuwd hoe dit er voor jou uitziet? Loopbaancoaching heeft verschillende vormen, zoals masterclasses of trainingen.
Benieuwd hoe Buro Factor D je kan helpen met loopbaancoaching? Maak dan vandaag nog een afspraak om jouw levensdoel te vinden!